ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΔΟΣΗΣ
Ο Νίκος Π. Κορδόσης είναι δικηγόρος, συλλέκτης και ιστοριοδίφης θεμάτων που αφορούν την Ιερή Πόλη. Είναι «γέννημα θρέμμα» του Μεσολογγίου όπου τέλειωσε και το Λύκειο της Παλαμαϊκής Σχολής. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ συγχρόνως πραγματοποίησε σπουδές Δημοσίων Σχέσεων, Δημοσιότητας και Επικοινωνίας.
Είναι δικηγόρος “παρ’ Αρείω Πάγω” εγγεγραμμένος από το 1975 στον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου. Ανήκει στην κατηγορία των μαχόμενων δικηγόρων ασκώντας το λειτούργημά του, πρωτίστως ως Ποινικολόγος, σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Το 1999 δημιούργησε στο Μεσολόγγι τον Κοινωφελή Ιδιωτικό Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος» και μέσω του εν λόγω Οργανισμού, τον οποίο χρηματοδοτεί και διευθύνει, ίδρυσε το ομώνυμο Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Άλατος. Από το 2005 είναι Πρόεδρος του “ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ” . Του έχουν απονεμηθεί, από δεκάδες κρατικούς, δημοτικούς και κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το «Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» για την «μεγάλη του προσφορά στην διατήρηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της πόλης και της περιοχής» και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «δια το λαμπρόν αυτού παιδευτικόν, κοινωνικόν και πολιτιστικόν έργον».
Στο 18ο συνέδριο Ιχθυολόγων θα δώσει διάλεξη με τίτλο: “Μεσολόγγι – Στην αγκαλιά μιας λιμνοθάλασσας και δύο αλυκών” , ΠΕΜΠΤΗ 3/11/2022, 17:00, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική Ωκεανογραφία και στην ορθολογική διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα: στην αποτύπωση θαλασσίων οικοτόπων (habitat mapping), στις διαφυγές αερίων υδρογονανθράκων από το θαλάσσιο πυθμένα (seabed fluid flows), στις θαλάσσιες γεωλογικές επικινδυνότητες (ενεργά ρήγματα, κατολισθήσεις, τσουνάμις) στη θαλάσσια γεωαρχαιολογία, (marine geoarchaeology, σε αρχαία λιμάνια της Κορσικής, του Λιβάνου και της Αιγύπτου), στη θαλάσσια ρύπανση (marine litter) τόσο από σημειακές πηγές (βιομηχανικά απόβλητα) όσο και από τα πάσης φύσεως απορρίμματα. Στο τελευταίο αυτό θέμα η μακροχρόνια και πολυσχιδής εμπλοκή του οδήγησαν σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του προβλήματος (έργα Life Debag και Life Ammos, πλαστική σακούλα και απορρίμματα καπνιστών στη θάλασσα). Τελευταία ανέδειξε μια νέα πηγή απορριμμάτων στο θαλάσσιο χώρο που συνδέονται με την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης.
Έχει οργανώσει δεκάδες ωκεανογραφικές αποστολές στον Ελληνικό χώρο, στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Έχει εκπονήσει πληθώρα εθνικών και διεθνών προγραμμάτων με μεγάλη απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια είναι Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας και διευθυντής των Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Ωκεανογραφία – Εξερεύνηση, αποτύπωση και διαχείριση θαλάσσιου περιβάλλοντος” και. «Περιβαλλοντικές επιστήμες», του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο 18ο συνέδριο Ιχθυολόγων θα δώσει διάλεξη με τίτλο: “Τα απορρίμματα στις Ελληνικές Θάλασσες: Εντοπισμός, αξιολόγηση και δράσεις περιορισμού τους” , ΠΕΜΠΤΗ 3/11/2022, 17:00, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
ΝΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Νίνα Φραγκοπούλου είναι Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας, τ. Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στον τομέα της Θαλάσσιας Οικολογίας. Υπήρξε υπεύθυνη διδακτορικών διατριβών, μεταπτυχιακών πτυχίων ειδίκευσης και ερευνητικών προγραμμάτων. Το έργο της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας PML (Plymouth Marine Laboratory, UK).
Από το 2014 υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν τη σύγκλιση τέχνης και επιστήμης διοργανώνοντας εκθέσεις τέχνης με παράλληλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στον τομέα της επιστήμης της θάλασσας. ‘Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων ιστορίας και διαχείρισης της τέχνης και έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις: “Φύση πάσχουσα” (2022), “Salty fields” (2019), “Cellular” (2019), “Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος” (2018), “Λιμνοθάλασσες: αυτές οι εύθραυστες οντότητες” (2018), “Ταξίδι στον λαβύρινθο” (2017), με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιστημόνων διεθνούς αναγνώρισης, που έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία και χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων (Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Γουναρόπουλου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”).
Στο 18ο συνέδριο Ιχθυολόγων θα δώσει διάλεξη με τίτλο: “Σύγκλιση τέχνης & επιστήμης της θάλασσας” , ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/11/2022, 11:30-12:15, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΑΙΤΣΟΣ
Ο Διονύσης Ραΐτσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, στο Τμήμα Βιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε πτυχίο στην θαλάσσια βιολογία, μεταπτυχιακό στην θαλάσσια & Αλιευτική Επιστήμη, και διδακτορικό στην δορυφορική ωκεανογραφία από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια Newcastle, Aberdeen και Plymouth αντίστοιχα. Εργάστηκε για 6 χρόνια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ελλάδα (ΕΛΚΕΘΕ) και τη Σαουδική Αραβία (KAUST). Την περίοδο 2013-2019 εργάστηκε ως Ερευνητής (Senior Research Scientist) στο Plymouth Marine Laboratory, στην Αγγλία. Τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποιεί έρευνες στη θαλάσσια βιολογία, παρατηρώντας βιοφυσικές μεταβολές σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη (Μεσόγειο, Ερυθρά, Βόρεια, Μαύρη θάλασσα, Αραβικό κόλπο), καθώς και στον Παγκόσμιο Ωκεανό. Έχει υιοθετήσει μια διεπιστημονική προσέγγιση, συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα, in situ και εργαστηριακές μετρήσεις και δεδομένα μοντέλων για την κατανόηση μηχανισμών του οικοσυστήματος, σε σύγκριση με τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Αυτό είναι και το αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας Βιολογικής Ωκεανογραφίας & Παρατήρησης της Γης την οποία δημιούργησε και συντονίζει.
Στο 18ο συνέδριο Ιχθυολόγων θα δώσει διάλεξη με τίτλο: “Επίδραση της υπερθέρμανσης των ωκεανών στην πρωτογενή παραγωγή και την τροφική πυραμίδα” , ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11/2022, 12:00-12:45, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ